Fundacja Wspierania Edukacji "Tonika"

powstała 25 października 2018 roku.

Podstawowym celem fundacji jest wspieranie wszelkich działań związanych z szeroko pojętą edukacją muzyczną osób w każdym wieku, a w szczególności dzieci i młodzieży, poprzez organizowanie lekcji indywidualnych i grupowych, warsztatów, kursów, konkursów, koncertów, festiwali muzycznych i innych oraz współdziałanie w tym zakresie z placówkami oświatowymi.
Jak można nas wesprzeć - edukacja

Obecnie fundacja prowadzi głównie dwa własne projekty edukacyjne oraz dwa koncertowe:
- grupowe zajęcia muzyczne pod nazwą "Gitara w grupie"
- indywidualne lekcje muzyki pod nazwą "Studium Muzyczne Tonika"
- organizowanie koncertów, wspieranie lokalnych artystów.

Drugim celem fundacji jest pomoc placówkom oświatowym w rozwijaniu infrastruktury koniecznej do realizacji pierwszego celu, poprzez remonty pomieszczeń, zakup instrumentów i akcesoriów muzycznych, ich konserwację i naprawy. Jak również propagowanie i wspomaganie działań przyczyniających się do poprawy wyposażenia szkół w pomoce naukowe i dydaktyczne oraz inne podnoszące estetykę pomieszczeń szkolnych.
Jak można nas wesprzeć - infrastruktura

Obecnie główny nacisk położony jest na doprowadzenie budynku, który jest jednocześnie siedzibą fundacji do spełnienia warunków koniecznych do utworzenia w nim niepublicznej placówki opiekuńczo-wychowawczej.
Aby tak się mogło stać konieczny jest m.in. remont korytarza (wymiana barierek, oświetlenia, płytki podłogowe itp), opracowanie planów technicznych pomieszczeń przez rzeczoznawcę p.poż. oraz uzyskanie wszelkich niezbędnych zgód, w szczególności Sanepidu oraz Komendy Miejskiej Straży Pożarnej. Szacunkowy koszt planowanych działań oscyluje w okolicach 20 tys. zł.
Jeśli ktokolwiek z Państwa uzna, że warto tę ideę wesprzeć, zachęcam do składania darowizn na cele statutowe na podane poniżej konto bankowe. Można nas też wspierać podczas robienia zakupów przez Internet, bez wydawania swoich pieniędzy, szczegóły są na stronie https://fanimani.pl/fundacjatonika/ (sam od miesiąca kupując przez Allegro i inne serwisy wsparłem fundację kwotą 17 zł, gdyby robiło to 200 osób - tylu mamy uczniów - to już nazbierała by się kwota 3 400 zł !!!).
Jeśli ktoś z Państwa może nam pomóc od strony technicznej (ma firmę budowlaną, może po kosztach przeprowadzić remont lub zna się na sprawach technicznych w tym p.poż., może doradzić, rzucić fachowym okiem, ma sklep budowlany, może w dobrych cenach załatwić materiały) również prosimy o pomoc.

Fundacja Wspierania Edukacji "Tonika"
ul. Wyszyńskiego 17
65-536 Zielona Góra

NIP: 9291970362